Nieuwe afspraak?

Nieuwe afspraak?

Het lijkt een detail, misschien niet eens de moeite waard om te benoemen. Maar ik geloof dat het juist in de details zit waardoor de houding van de therapeut in de kortdurende behandeling zichtbaar wordt en dat juist deze details een grote impact hebben op de manier waarop cliënten zich gaan opstellen in de behandeling. Je hebt een nieuwe afspraak met je cliënt gemaakt en de vraag komt: “Kunt u de afspraak voor me opschrijven?”

Ik beschik over afsprakenkaartjes, prachtig gedrukt door mijn werkgever op stevig papier met het logo van het bedrijf en ook aan pennen heb ik in mijn behandelkamer geen gebrek. Het is voor mij een kwestie van maximaal acht seconden werk om de afspraak op dit kaartje te schrijven. Toch doe ik het niet. Ik bied mijn cliënt het afsprakenkaartje en een pen aan met de suggestie het zelf op te schrijven.

De reden hiervoor is niet om de kans te vergroten dat ze de afspraak zullen onthouden wanneer ze het zelf opschrijven dan wanneer ik het op een briefje zet, ook al is dat een mooie bijkomstigheid. De reden dat ik dit doe is omdat ik continu, in alles wat ik doe in de behandelkamer, bezig ben met maar één thema: hoe maak ik deze cliënt weer zo snel mogelijk regisseur in plaats van acteur? Hoe zorg ik ervoor dat hij meer besef krijgt van zijn eigen zelfredzaamheid, van zijn eigen kracht, van de omvangrijkheid van zijn eigen invloed? 

Door de cliënt een pen en een kaartje te overhandigen geef ik impliciet de boodschap dat hij mijn overmatige zorg niet nodig heeft om zelfstandig te kunnen functioneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *